Tavaszi virágok

Tavaszi virágok post thumbnail
0 Hozzászólás

Lassan emelkedni kezd a nappali időszakban a hőmérő higanyszála, a tavaszi virágok is elkezdik díszíteni a kerteket. A hóvirág, a téltemető, az első tavaszi sáfrányok már virágba borultak.

Hagymás virágok

Ezek a növények a hagymások, gumósok táborába tartoznak, ősszel kell őket elültetni, hogy tavasszal szépen díszítsenek. Manapság már nemcsak a kertészetek, barkácsáruházak, hanem néhány nagyobb üzlet polcain is beszerezhetők, de azért legyünk körültekintőek, és mindig ellenőrizzük, hogy egészséges, nem teljesen kiszáradt hagymát vagy gumót pakolunk a kosárba.

Az első tavaszi hírnökök

Hóvirág

A hóvirág latin neve Galanthus, mely görög eredetű, a tej és a virág szavakból ered. Nyílása a téltemetővel együtt a tavasz közeledtét jelzi. Vannak védett fajai is, de kereskedelmi forgalomban különböző fajtáival, illetve szabadon értékesíthető fajaival találkozunk. Érdekessége, hogy Angliában a gyűjtők több, mint 200 fajtát tartanak számon. Érdemes nagyobb csoportba ültetni, úgy szebben mutat. Árnyékot adó fák alá, de akár sziklakertbe is telepíthető. Ha tavasszal szeretnénk, hogy virágozzon kertben, ne várjunk szeptembernél tovább az ültetéssel. A fehér virágok február-március környékén kezdenek nyílni, de az időjárás alakulásának függvényében a melegebb területeken pl. a Gellért-hegy lába, már decemberben is nyílni kezdenek. A virágzat mérete alapján több fajtájuk is kapható, sőt telt virágúakkal is találkozhatunk, a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) ’Flore Pleno’ fajtáját már 1731 óta termesztik. Hagymás növény.

A hagyma egy, a levelek közül kiemelkedő szárat fejleszt, amely egy visszahajló virágban zárul. Egyszikű növényről van szó, így a lepel 2× 3 sziromból áll.

Téltemető

Az egyik legkorábbi tavaszi virág a téltemető, Eranthis hyemalis, sárga virágaival díszít, szintén csoportosan ültetve mutat jól. Előfordul, hogy már januárban kikukucskál a hótakaró alól. A csészelevelei szinte gallérként veszik körbe a virágokat. Apró, szabálytalan alakú gumókkal rendelkezik. Virágzás után magot is hoz, mellyel szintén szaporodik.

Az első tavaszi hírnökök

Crocus

A Crocus nemzetség tagjai a sáfrányok vagy krókuszok. A nemzetség sok fajt foglal magába, tavasszal és ősszel virágzókra szokás őket osztani. A tavasszal virágzók időjárástól függően február és március hónapban kezdenek nyílni. Sokféle színben kaphatóak. A hagymagumós növények csoportjába tartoznak. Vannak köztük nagyobb virágúak, mint például a fehérvirágú sáfrány (Crocus vernus), amely nevével ellentétben sokféle színű fajtával, akár sárga színben vagy csíkos virággal is elérhető, 15 cm magasra nő meg. A krókuszok sorában nagyvirágú krókuszként ismerik.

A nagyvirágúak mellett természetesen kisvirágúakkal is találkozunk, ilyen pl. a sárgatorkú sáfrány (Crocus sieberi) ’Tricolor’ fajtája, ahogy a neve is mutatja, 3 színben díszít egyszerre, a lila, a sárga és a fehér színkombinációval. Termete miatt akár sziklakertbe vagy cserépbe, balkonládába is ültethetjük ősszel. Ugyancsak kis virággal rendelkezik a korai sáfrány (Crocus chrysanthus), melynek hófehér, krémfehér, liláskék, halványkék, aranysárga fajtái is kaphatók. A krókusz hagymagumójának érdekessége, hogy az elültetett hagymagumó a virágzás után a tetején fejleszti az új hagymagumót, amely a következő évben fog virágozni.

Az első tavaszi hírnökök

Az első tavaszi hírnökök

Scilla

Az érdekes apróságok sorát gazdagítják a csillagvirágok (Scilla), mint tavaszi virágok. A nemzetség mintegy 40 különböző területről (Európa, Ázsia, Dél-Afrika) származó fajjal büszkélkedhet. Többnyire kék színű virágaikkal díszítenek kora tavasszal, de előfordulnak belőlük rózsaszín vagy fehér virágúak is. A kétlevelű csillagvirág (Scilla bifolia) 10 cm magas, eredeti élőhelye Törökország. Minden szárán illatos, csillag alakú virágok találhatók, mintegy 10 darab, kékeslilás árnyalatban.

A bókoló csillagvirág (Scilla siberica) a leginkább elterjedt faj. Európában, Ázsia egyes részein és a Kaukázusban is előfordul. Egyes leírások szerint kékeslila, mások szerint azúrkék színben pompázik, szirmai közepén egy sötét ér fut. Van fehér virágú, illetve egy különleges jácintkék virágú fajtája is. 10-20 cm magasra nő. Picit később április elején kezd el virágozni. Nagy tömegben ültetve szép virágszőnyeget alkot mindkét faj a kertben a fák alatt.

Az első tavaszi hírnökök

Tavaszi virágok összeültetése

Az említett hagymás-gumósokból az arborétumok, botanikus kertek területén szívesen ültetnek nagyobb csoportokat, így érdemes ebben az időszakban például Alcsútdobozra az Alcsúti Arborétumba a „Hóvirágünnep”-re vagy a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertbe kirándulni, de Budapesten és szép kirándulóhely az ELTE Füvészkert vagy a Budai Arborétum.

Ha kertgondozásra, vagy virágok ültetésében szükséged van segítségre keress minket:

https://new.furgefuge.hu/

Ha nincs kerted, de szeretnél tavaszi virágokat, cserépbe is ültetheted a hagymákat. Nagyon jól mutatnak erkélyen, teraszokon, ablakpárkányokban. Válassz alacsonyabb növénytartókat webáruházunkból!

https://furgefuge.hu/lechuza-cubeto-stone-40-bezs/

Kategória:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *