Etióp banánfa

Etióp banánfa post thumbnail

Törpe banánfa

Következő kis történetünk egy Etióp banánfáról fog szólni, ami egy elültetett magról kezdte meg Magyarországon életét.

Banánfa magok

Egy gyönyörű tavaszi napon utunk Hollandiába vezetett. Azon belül is a fő célunk a méltán híres és gyönyörű tulipánföldek, parkok meglátogatása volt. Elvarázsolva a színpompás tulipánok, nárciszok, jácintok által, a kanálisok megtekintésére is szántunk egy kis időt. Kirándulásunk lezárásaként még Amszterdamba látogattunk el, ahol is belebotlottunk egy hangulatos kis virágpiacba a belváros közepén. Több különleges virághagyma is bekerült a kosarunkba, valami emléket muszáj volt hazavinni,és ha élő az a souvenir, hát az a legjobb. Bizony jó választás volt a sok virághagyma, mert ezek a mai napig virágzanak a kertemben. Rátaláltam néhány ismeretlen növény magjára is, köztük egy egzotikus törpebanán magjaira. Ezek semmi esetre sem maradhattak ott. Szeretem a meglepetéseket, és a kihívásokat, szeretek kísérletezni hogy egy-egy kis magból, milyen élet képes kifejlődni. Elolvasva a leírását, hogy ez csupán 110 centire nő meg, gondoltam ez tökéletes dísze lesz otthonunknak, nem foglal majd sok helyet a kis aranyos törpe banán.

Banánfa magok csírázása

A csomagolás két kis magot tartalmazott, melyeket haza érkezvén el is ültettem, majd az ablakba tettem, ahol alulról a radiátor, napközben meg a napocska melege táplálta. Nagy örömömre és meglepetésemre az egyik magonc előbújt a földből és megkezdte itthoni életét. Nagyon büszke voltam rá, óvtam, dédelgettem. Szépen cseperedett hónapról-hónapra, évről-évre hozta új leveleit. Minden évben tavasztól őszig kikerült az erkélyre, ezt nagyon szerette, az erősebb fény hatására teljesen kivirult nyáron. Hamarosan kiderült ez a törpe banán nem is annyira törpe, erősebb növekedéssel bír, mint etióp társai.

A banánfa fejlődése

Igazából nem bántam, egyre büszkébb voltam. Biztosan a hazai klíma és a gondos ápolás teszi! Később a mérete miatt már lent a kertbe kellett kitennem, és egyre nagyobb problémát okozott a mozgatása, gurulós kaspót kapott! A telet egy fűtetlen világos télikertben töltötte, ezt éppen, hogy csak túlélte, mert úgy be volt szorítva a többi növény közé. Ősszel sok levelét le is kellett vágni, hogy beférjen téli helyére. Tavasszal azonban, mikor kikerült a szabadba hetente hozta az újabbnál újabb gyönyörű óriás leveleit. Imádott kint lenni. Kora tavasszal gyenge téli leveleit olykor megtörte még az enyhe szellő is, azonban kint a szabadban hozott hajtásain már később, semmilyen szélvihar nem tudott kárt tenni.

Törpe banánfából óriás

Mindig csinosítgattam, -a korábban letörött és elszáradt levéltorzsákat egyenesre levágtam. Ez a banán tavasztól őszig hetente hozott egy új levelet, míg télen ez körülbelül havonta egy levélre korlátozodott. Ez jellemző egyébként a legtöbb banánra jellemző. Telt múlt az idő és óriási terebélyes banánfám lett a kis etióp magból… Nem győztem csodálni , minden irányból mértem centivel, hogy nőhetett meg ez a kis törpe ilyen hatalmasra. Egy darab levele három méter hosszú, tehát az átmérője elérte már a hat métert. Levél fonákja gyönyörű lazacpiros középső erezetével kellően trópusi hangulatot varázsolt a kertembe, melynek a fő ékessége volt a nyarak folyamán. Egy 70 cm-es cserépben volt, de már ez is kicsinek bizonyult viszont nagyobba átültetni már nem tudtam. Így is ketten, hárman alig bírtuk betenni a téli helyére, mert súlya elérte olykor a 90 kilót.

Ha jó minőségű kaspót keresel, amihez görgők is rendelhetőek, nézz körül webáruházunkban!

https://furgefuge.hu/lechuza-cube-cottage-50-barna/

A banánfa új tulajdonosa

A tél közeledtével mindig egyre jobban meg kellett kopasztanom, mert a három méteres belmagasságú télikertbe már egyre nehezebb volt berakni. Sőt az utóbbi időkben, szó szerint be kellett hajtogatni. Sajnos, legnagyobb fájdalmamra, de meg kellett hoznom a döntést, hogy új tulajdonost keressek számára. Hiszen fájt néznem, ahogy évre évre egyre jobban nyomorgott a téli szobájában. Interneten sikerült neki egy nagyszerű családot találnom, akik a banánhoz igazodva vásárolták meg lakásukat. Egy hatalmas előtérben pompáskodik ma már új helyén.

Ami tudni érdemes a banánfáról

A banán pontos fajtája Ensete ventricosum / Abesszin vadbanán, mely Afrika egyes területein öshonos évelő örökzöld növény. Itt elérheti a 6-12m-es magasságot is – mint kiderült. 

Etióp banánfa

Rokonságban van az ehető banánokkal, azonban ez a fajta csak egyszer hoz virágot és sarjat is csak ritkán fejleszt. Hazájában, az Etióp hegyvidék lakóinak fő táplálékát adják, mivel minden részét hasznosítani tudják (Élelmiszert, gyógyszert, rostot állítanak elő magunknak, valamint még a gyökerét is hasznosítani tudják.) A banán törzse húsos, melyet a körülölelő, egymásba torkolló levélnyelei alkotják. Gondozása egyszerű, kezdők számára is javaslom.

Teleltetése 10-15 fokos helyen történt, és egészen a fagyokig kint volt a kertben. Mind télen és nyáron is napos helyen volt, részben az árnyékos fekvést is kedveli. A téli időszakban mérsékelten kell öntözni, kb havonta kapott nem túl sok vízet, nyáron viszont folyamatosan nyelte, szinte 2 naponta öntöztem, persze akkor sem sértördött meg, ha csak véletlenül hetente egyszer sikerült megöntöznöm (pl nyaraláskor).

Kisérletezzetek bátran, ültessetek magokat!

https://furgefuge.hu/noveny-es-kaspo-webaruhaz-2/