Fikusz növény

Fikusz növény post thumbnail
0 Hozzászólás

Ficus növény és a Fürge Füge Kft. kapcsolata

A Ficus egy nagy növénycsoportot jelent, amely több mint 800 fajt foglal magába. Közös jellemzőjük a fikuszoknak, hogyha levágjuk egy ágát vagy levelét, fehér, ragacsos nedve csepeg ki a növényből. Számunkra a Fürge Füge Kft.-nek nagy büszkeség, hogy a füge latin nevén Ficus carica, tehát a füge is egy fikusz növény.

A Ficusok jellemzői

Ezek a növények általában örökzöldek trópusi és szubtrópusi területeken őshonosak. Különféle méretűek és formájúak lehetnek, a legtöbb faj magas fává vagy bokorra nő eredetei termőhelyén. Több köztük jól ismert szobanövény Európában, mivel nem tudunk az eredeti élőhelyéhez tökéletesen hasonló körülményeket biztosítani, nálunk sokkal kisebbre nőnek csak.

Virágai apróak és jellemzően észrevétlenek, a növények díszítő értéke általában a leveleikben, illetve a termésükben rejlik. Termései általában  apró, bogyószerű gyümölcsök, amelyek sárga, piros vagy lila színűek lehetnek.

A legnépszerűbb fikusz fajok: Ficus benjamina (csüngőágú fikusz), Ficus elastica (gumi fikusz), Ficus lyrata (hegedűfikusz) és Ficus microcarpa (kislevelű fikusz), Ficus carica (füge). A fikuszok általában könnyen tarthatóak és viszonylag kevés gondozást igényelnek, ezért nagyon elterjedtek irodákban.

Ficus lyrata

Fikuszok fényigénye

A fikuszok szeretik a világos helyeket, de az erős közvetlen napfénytől próbájuk megóvni őket. Sokszor tapasztaltuk, hogy egy-egy fikusz, amelyik az irodában, lakásban hullajtotta a leveleit, tavasztól őszig egy nagy lombos fa alatt a kertben gondozva, nagyon szépen megerősödött. Ha lehetőségünk tartsuk a Fikusz növényeinket nyáron a kertben vagy teraszon, amikor bevisszük a lakásba a téli időszakot is sokkal jobban fogják viselni. Naponta legalább néhány órányi napfényre van szükségük. Ha azonban túl sok a napfény, akkor a levelek elhalványulhatnak vagy sárgásak lehetnek. A legjobb hely számukra a világos, de mégis árnyékos közeg, a szórt fény.

Napégés a Fikusz levelein

Fikuszok vízigénye

Általában sok vizet igényelnek, ezért fontos, hogy rendszeresen öntözzük őket. A földjüket tartsuk enyhén nedvesen, és hagyjuk, hogy a felső réteg kicsit kiszáradjon az öntözések között. Ha alkalmunk van spricizzünk vizet a leveleikre, párásítsuk leveleiket, hiszen természetes élőhelyükön párása levegő.

Fikusz talaj igénye

Ha szép nagy növényeket szeretnénk nevelni, érdemes levéldísznövények számára ajánlott virágföldet vásárolni a fikusznak. Mi a Florimo földjeire esküszünk, mert ár-érték arányban ezeket találjuk a legjobbnak, de nyilván mindig találni jót. Fontos a megfelelő tőzeg és tápanyagtartalom. Kollégáim néha könnyítik a talajt kevés perlittel, hogy lazább legyen a növények számára.

Fikuszok metszése

A fikuszok általában jól nyírhatóak, gömb vagy más formára is metszhetjük őket. A Ficus microcarpát gyakran már a kertészetekben, úgy neveleik, hogy a vastag csavart törzsön több kisebb gömb alakú korona található. Metszéssel nemcsak különleges formát adhatunk a növénynek, de sokkal dúsabb szebb növényeket nevelhetünk. A Gyakori, szakszerű metszés hatására, egészséges, szép fényes leveleket hoz majd az új hajtásokon a fikusz.

Fikusz betegségei

A fikuszokra nem jellemzőek a betegségek és a kártevők, néha előfordulhat rajta gyapjaspajzstetű. A gyapjaspajzstetvek általában a levelek hónaaljában bújnak meg, nem mindig könnyű észrevenni őket. Árulkodó jel lehet, hogy a levelek ragacsosak. Amikor nagyon száraz a levegő, az atkák okozhatnak problémát, ezt úgy lehet észrevenni, hogy a levelek elveszik fényüket, apró sárga pöttyökben kifakulnak a fikusz levelei. Bármilyen betegség is jelentkezik a fikusznál, az egyik leghasznosabb dolog, amit tehetünk, hogy eltávolítjuk a beteg leveleket, hajtásokat. Beltérben korlátozottan használhatóak csak permetszerek, a káliszappant a gyapjaspajzstetvek ellen bevethetjük biztonságosan. Azt atkákat olajos spray-kel lehet gyéríteni.

Neem olajat is hatásosnak találtunk a Fikusz kezelésében. A neem olaj egy növényi olaj, amelyet az indiai neemfa (Azadirachta indica) magjából és gyümölcséből nyernek. Az olajat gyakran használják a növények védelmére és betegségek elleni küzdelemre. A neemfa kivonataiban található vegyületeknek, például az azadirachtinnek és a nimbinnek, fertőtlenítő, rovarölő és gombaellenes tulajdonságai vannak. Az olajat biztonságosan lehet használni a növényekre, de fontos, hogy az utasításoknak megfelelően alkalmazzuk, és ne használjuk túl nagy koncentrációban, mert ez ártalmas lehet a növényekre.

Nézdd meg webáruházunkban, milyen Fikuszokat talász!
https://furgefuge.hu/?s=Fikusz&post_type=product

Kategória:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *