Szobanövények télen

Szobanövények télen post thumbnail

Növények ápolása télen irodában

A téli időszakban beltéri növényeink ugyanolyan odafigyelést igényelnek, mint az év bármelyik szakaszában. Hiszen a tél sok megpróbáltatásnak teszi ki szobanövényeinket. Ilyenkor a legtöbb növényünk pihenő időszakát éli, tehát a tápoldatozásra legtöbb esetben nincs is szükség. Nagyon keveset nőnek, ha egyáltalán nőnek.

Tápanyagok, új levelek

Mivel nem hoznak új leveleket és hajtásokat, nem igényelnek műtrágyát, sem tápoldatot. Tavasztól, mikor több napfényt kapnak, mert hosszabbak a nappalok, lehet újra megkezdeni a tápozásukat. Ez hamarosan, újbóli aktív növekedésre ösztönzi őket. Persze mindig vannak kivételek, ilyen például a Zamioculcas. Azt figyeltük meg, hogy a Zamioculcas növény, mindig télen hoz néhány szép új hajtást, fényes zöld levelekkel. Fontos figyelni ezeket az egyedi sajátosságokat a növényeknél, minden héten locsoláskor érdemes szemrevételezni szobanövényeinket. Egy-egy sárguló levél még nem veszélyes, de árulkodó jel lehet, érdemes kideríteni az okát. A Zamioculcas egyébként egy különleges növény, nem véletlenül nevezik, agglegénypálmának. Talán, azért is hozza télen a leveleit, mert egyébként alacsony a vízigénye, és kevésbé jól megvilágított lakásokban is szépen fejlődik. Más, mint a legtöbb növény.

Locsolás, párologtatás

Általában a növények vízigénye is alacsonyabb télen, ilyenkor kevesebbet párologtatnak, kivétel persze, ha valaki nagyon meleget tart a lakásában. Az öntözés előtt érdemes megvizsgálni a növények földjét. Egyszerűen a kezünkkel is megnézhetjük, mennyire nedves a növény talaja. Mi a növényápolásnál használunk talajnedvességmérőt is, amit a cserépbe 10-15 cm mélyen bele lehet dugni, és pontosan megmutatja, mennyit kell locsolnunk. Azért is szeretjük a talajnedvességmérőt, mert egy egyszerű kicsi szerkezet, könnyen használható, és segítségével nem lesz koszos a kezünk. Nem lehetséges pontos mennyiségben mérni a szükséges locsolóvizet, ez növényfajtánként nagyon eltérő. Emellett nagymértékben függ attól, hogy milyen meleget tartunk az irodában és lakásban. Mennyi fényt kapnak, esetleg rájuk süt a nap, vagy a forró radiátor mellett vannak.

Fényigény, megvilágítás

Egy déli fekvésű iroda ablakaiban elhelyezett növényeknek, gyakran dupla annyi víz kell, mint ugyanabban az irodában az északi ablakokban. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk ebben az időszakban, az a túlöntözés. A téli alacsony napjárás, a rövid nappalok miatt kevesebb fényhez jutnak szobanövényeink, mint tavasszal és nyáron. Ha lehetséges, érdemes közelebb vinni a növényeket az ablakokhoz, hogy a lehető legtöbb fényt kapják. Néha az is elég, ha nem felejtjük nappal elhúzva a függönyt vagy teljesen felhúzzuk a rollót.

Forgassuk meg a cserepeket havonta negyed fordulattal, hogy a növények minden oldala időről-időre napfényt kapjon. Így egyenletesen fog minden irányban nőni. A fény mennyiségének növelésére lámpákat is alkalmazhatunk, a haszonnövény termesztésben ez bevett szokás. Bemérték már, azt is, hogy milyen színű fényeket hasznosít a növény a legjobban. Mi azt gondoljuk azonban, nem szükséges különleges izzókat vennünk ehhez, megfelel bármilyen plusz világítás, amit beltérben használunk. A növénytartók, különböző beltéri kaspók gyártói is, elkezdték alkalmazni a plusz világítást termékeiken. Többféle világítós kaspó kapható. Ez a plusz fény, nem csak a növényeknek jó, hanem dizájn elemként is funkcionál.

Vannak olyan növények, melyek a télen jobban hullatják a leveleiket. Ha csak alulról hullik le néhány levél, az még nem jelent nagy bajt. Tavasszal egy erősebb metszéssel, a felkopaszodott részeket eltávolíthatjuk. Ezután a növény hamar pótolja a zöld leveleket és visszanyeri eredeti formáját, sőt meg is haladja azt.

A növények igényei különbözőek, általában a szórt fényt kedvelik, de vannak növények, melyek csak a világos helyen fejlődnek megfelelően. Ilyen például a Yucca, a pálmafélék, pozsgások, cikászok, és érdekes módon a neve ellenére, mi ezt tapasztaltuk az árnyékaráleánál is. Íme néhány növény, amelyek elviselik a kevesebb fényt is, mi ezeket a növényeket informatikusoknak ajánljuk. Nézd meg webáruházunkban:

https://furgefuge.hu/novenyek-informatikusoknak/

Növények elhelyezése a lakásban

Fontos, hogy a növényeket fényigényük szerint helyezzük el az irodánkban, lakásunkban. A kedvenc növényeink, a szobafutóka, rákvirág, Kentia pálma, és a különböző páfrányok, ezek a szobanövények nagyon jól alkalmazkodnak az alacsonyabb fényviszonyokhoz. Megfigyeltük az is, hogy bizonyos mértékig minden növényt hozzá lehet szoktatni a kevesebb fényhez, de nagyon fontos a fokozatosság. Ugyanúgy, ahogy tavasszal, ha kitesszük a szabadba szobanövényeinket. Inkább árnyékos, naptól védett helyet kell először választani. Még azoknál a növényeknél is, melyek egyébként bírják akár a tűző napot is. Amikor már egy hónapja kint vannak, akkor lehet őket fokozatosan naposabb helyre tenni. A Főnix pálma, vagy a Yucca például imádja a napot, de ezeknek a növényeknek is könnyen megéghetnek a levelei, ha a lakásból a teraszra kikerülve azonnal napot kapnak.

Vegyük figyelembe a növény páraigényét, illetve hogy milyen hőmérsékleten érzi jól magát. Figyeljünk a hőmérséklet szélsőséges változásaira, még rövid ideig is, problémákat okozhatnak. Tartsuk távol a növényeket a hideg huzattól, radiátoroktól és meleg levegős szellőzőnyílásoktól. A hirtelen meleg, vagy hideg huzat megterhelheti a növényeket. Az elszáradt leveleket, hajtásokat mindig távolítsuk el, ezzel is megkönnyítve számukra a téli időszakot.

Kártevők télen

A tél a legkedvezőbb időszak az apró nedvet szívó rovarok számára. A takácsatkák gyakori téli kártevők, mert szeretik a meleg, száraz körülményeket. Alacsony páratartalom esetén érdemes a növények levelét párásítani. Egy sima kézi spricnivel megfröcskölni, a takácsatkák nem bírják a nedves körülményeket és permetezés nélkül megszabadulhatunk tőlük.

Saját bevált módszerünk, hogy a spricint, otthagyjuk a növények cserepe mellett, így bármikor amikor elmegyünk mellett, többször is megfújhatjuk vízzel. Általánosságban elmondható az, hogy a pozsgás, vaskosabb levelű növényeket nem fújkáljuk vízzel. Például. a fokföldi ibolyát, vagy a szőrös, húsos levelű begóniákat nem párásítjuk, mert könnyen elkezed rohadni a levelük. A vékonyabb, fényes levelű növényeket, mint a fikuszok, vagy az egyik legszebb szobanövény a Schefflera Amate. Hatalmas leveleiket bőségesen spricnizhetjük vízzel, hálásak lesznek ezek a növények.

Minden öntözéskor ellenőrizzük a növény leveleit, alsó oldalukat és a szárak mentén is. Ha bármilyen kártevőt találunk, próbáljuk meg ujjunkkal vagy szappanos vízzel átitatott vattakoronggal letörölni. Egyéb vegyi permetezés alkalmazásánál, pedig mindig járjunk utána beltéri körülmények között, milyen növényvédőszerek használhatóak. Legjobb permetezésnél kitenni a növényeket egy teraszra, vagy a szabadba valahova árnyékos és szélvédett helyre. Ha ezt nem lehet megoldani a következő permetszereket bátran használhatják szobai körülmények között is. Káliszappan, Olaj tartamú permetszerek. 

Ha észre vesszük, hogy valamelyik virágunk hullatja a leveleit, vagy nem hoz új leveleket. Bátran kísérletezzünk, keressünk neki új helyet az irodában. Egy szűk kaspó helyett, tehetjük sima virágcserépbe, alátéttel is. Megfigyelve otthonunkat, irodánkat nagyon sokféle szobanövény áll rendelkezésre. Ha segítségre van szükséged, keress minket bátran, felvirágoztatjuk irodádat!

https://new.furgefuge.hu/index.php/services/irodai-novenyapolas/

Kategória:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *