Orchidea

Orchidea post thumbnail

Az Orchidea virágoztatása!

A szobanövények közül kifejezetten népszerű az orchidea, virágba borulva igazi egzotikumai lehetnek a környezetünknek. Szemet gyönyörködtető színei és formavilága mellett hosszú virágzásának köszöntően csak úgy vonzzák a tekinteteket. Ápolásuk viszonylag egyszerűnek számít, bár ez a kijelentés megosztó lehet. Sokak panaszkodnak arra, hogy náluk valamiért nem marad meg ez a növény vagy szerencsésebb esetben, sehogy sem tudja újra virágzásra sarkallni. A titok pedig egyáltalán nem bonyolult, csak az öntözésüket kell megreformálunk.

orchidea

Orchideák természetes élőhelyük

Mivel a trópusi fajok szaporításával érték el a legnagyobb sikereket, sokan nem tudják, hogy az orchideák minden kontinensen megtalálhatók, a tüzes sivatagok és a jeges területek kivételével. A család 85%-a a szubtrópusi és a trópusi vidéken található meg sajátos mikroklímájú térségekben, de élnek még a mérsékelt övhöz tartozó részeken is, ahol évelő növényként a földbe visszahúzódva menekülnek el a fagyok elől. Erdőkben és réteken járva hazánkban is megcsodálhatunk több szigorúan védett orchidea fajt, mint például a Cephalanthera, a Cypripedium, az Orchis vagy az Ophrys.

Az orrchideák életmódja

Ahhoz, hogy sikeres orchidea tulajdonosokká válhassunk, nem kell sok dologra odafigyelnünk a növénygondozás szempontjából. A nemesített növények eredeti élőhelyéből, a trópusi esőerdőkből kell kiindulni, ahol az orchideák legtöbbje epifita vagyis más növények, leginkább fák lombkoronájában élnek. Emellett vannak talajlakó vagy sziklalakó fajok is. Kapaszkodásra alkalmas gyökerei teljesen máshogy viselkednek, mint a földben kúszó társaik. A rövid ideig tartó, nagy esőzések alatt a fiatal végeiken sokkal gyorsabban veszik fel a vizet és az ásványi anyagokat, míg az idősebb részeket beborító levegővel teli elhalt szövet, a velamen egy nagy kamraként szolgál vízraktározásra. Amellett, hogy a levegő páratartalmát is hasznosítja, zöld színanyagot, vagyis klorofilt tartalmaz, ezáltal még a fotoszintetizálásra is képes.

Az orhideák locsolása

Az előzőekből kiindulva az orchideákat nem kell mindig agyon öntözni, hiszen csak pont az ellenkezőjét érjük el, ha nem hagyjuk rajta átfolyni. A pangó vizet pedig egyik fajtája sem tűri túl sokáig. Válasszuk inkább a bő vizes áztatást, időnként tápoldattal felturbózva!
Természetesen az áztatást sem kell nagyon túlzásba vinni, csak akkor szabad megejteni, ha két öntözés között hagytuk kiszáradni. Ezt abból láthatjuk, hogy az élettel teli zöld léggyökerek fehéres, világos szürke színre váltottak és kicsit elkezdtek összeszáradni.

Egyesével is feltölthetjük a kaspókat vízzel, majd mikor már megszívták magukat leönthetjük róluk a felesleget, de le is zuhanyozhatjuk őket, imitálva ezzel az esőerdei csapadékot.
Egy lavorban vagy mélyebb tálba helyezve több növényt is áztathatunk egyidőben, ezzel pedig a tápozásuk is könnyen megejthető kevesebb macerával. 
Mivel a megfelelően párás közeget is meghálálja növényünk, ezért tegyük nedves kavicságyra és védjük a közvetlen napfénytől! Használhatunk hozzá akár agyaggolyót is, ráadásul ezek még vízzel is megszívják magukat a hosszabb hatás elérésének érdekében.

Orhideák virágzása

orchidea ápolása


Az orchideák nyáron inkább zöld részeiket képzik, míg télen hozzák a virágokat. Kevesen tudják, hogy hideg hatására kezdődik el a folyamat, így meg lehet próbálni beltéri növényeknél, hogy a fűtési szezont megelőzve csökkentjük a szoba hőmérsékletét esténként vagy a kevésbé érzékenyeket kivihetjük pár órára, amíg 10 °C fok alá nem csökken a hőmérséklet. Kivételt képez a közkedvelt Phalaenopsis, vagyis a lepkeorchidea, aminek az ideális a 15 °C fok lenne. Ha ez nála elmarad ősszel, valószínűleg abban az évben már nem is fog virágokat hozni. Azoknál pedig, akik a szabadban voltak, érdemes megvárni a 10-12 °C fok körüli esti hőmérsékletet és azután szabad csak bevinni védett helyre.

Orhidea másodvirágzása

Elvirágzott orchideánk másodvirágzásra is képes lehet. Ha a virágokkal együtt az egész szár elszáradt, akkor sajnos nincs mit tennünk, távolítsuk el tőből! Ha pedig zöld maradt, akkor csak az elvirágzott részt vágjuk le, pontosabban a legalsó elhalt virág alatti nódusz felett 1-2 cm-rel, mert innen hozhatja majd újabb virágait. 

A másodvirágzás után mindig biztosítsunk a növénynek 1-2 hónapos pihenőidőt, hogy ne merítsük ki teljesen tartalékait!

Ha ezekre figyelünk, akkor már csak türelmesen kell várni minden évben a bimbók megjelenését.

Ha szeretnéd segítségünket kérni a szobanövények ápolásában keress minket!

https://new.furgefuge.hu/index.php/services/irodai-novenyapolas/