Sziklakertek

Sziklakertek post thumbnail

Sziklakertek: Sziklakertünk kialakítási lehetőségei, alkalmazható növények. Apró termetű, futó- és „párnát” képező félcserje. Sziklakerti évelők, melyek egész évben díszei lesznek a kertnek!

Sziklakertek

Sziklakertek kialakítása

Sziklakertnek nevezzük azokat az ágyásokat, amelyekben növények és kövek, sziklák harmonikusan elrendezve helyezkednek el, és alkotnak egy társulást.

Elrendezésük lehet két típusú: ha törekszünk a természetes megjelenésre, akkor tájképi sziklakertről beszélünk. Ilyenkor minél inkább próbálja visszatükrözni a kert a természetben látható megjelenést, vagyis az alkalmazott kövek szabálytalan alakúak, a kert alakja laza vonalvezetésű, határozatlan alakú, inkább egy nagy növényekkel benőtt szikla hatását kelti.  

A másik verzió a mértani sziklakert, vagy kőkert, melyben egy megtervezett, általában geometriai alakú ágyást alakítunk ki, sokszor lépcsőzetes lefutással, amennyiben lejtős alakzatra is lehetőség van. Egyenletes, vagy fűrészelt kövekkel dolgozunk ilyenkor, melyek szabályos rendszerben támfalakként is tartják az emeleteket. Ehhez a sziklakert típushoz gyakran járulhat valamilyen kőburkolatos út kialakítás is, mely segítségével bejárható, és még átláthatóbb lesz a kert. 

Sziklakert gondozása

Egy ilyen kertrészlet fenntartása rendszeres ápolást igényel. A különleges kialakításuk miatt ügyelnünk kell a fokozott kimosódásra, erózió elkerülésére. Ezt megelőzhetjük valamilyen takarásos megoldással, mint például kőzúzalék, vagy kéregmulcs. A talajtakarók hasznosak még abban az időszakban is, amíg a fiatal kis növények nem nőttek össze, így segíti a kiszáradás, és a gyomnövekedés megelőzését is. A legjobb talaj a sziklakerthez,  a jó vízáteresztő képességű, és jól szellőző talaj. Közepesen jó tápanyagellátottság elégséges, azért, hogy az agresszív gyomok ne tudjanak jól fejlődni benne. A sziklakerti növények általában jó viselik a szárazságot, laza homokos talajban is szépen fejlődnek, gyorsan szaporodnak. Locsolásról azért érdemes gondoskodni, hogy szebben fejlődjenek, különösen nagyon száraz időben. Ha a sziklakert kiépítésekor gondoskodunk megfelelő tápanyag kijuttatásról, és drénrétegről is, akkor az első 2-3 évben nem kell tápanyagutánpótlást végeznünk még. A további fenntartó tápanyagutánpótláskor alkalmazzunk inkább kevesebb nitrogén tartalmú, komplex műtrágyákat (magasabb foszfor és kálium).

Hiába szárazságtűrő növények kerülnek ide, az aszályos időszakokban szükséges a rendszeres öntözés biztosítása, a virágzási és hajtásnövekedési időszakban pedig megfelelő tápanyagutánpótlást is igényelnek a sziklakerti növények is. Egyenletes öntözéshez a szórófejes megoldás a legalkalmasabb, hogy permetezve érje a víz a felületet.

Alkalmazható növények a sziklakertben

Sziklakertek

Az egyik legjobb növénytípus a sziklakertekbe a talajtakarók. Ezek lehetnek cserjék, évelők, örökzöldek. Jól elnyomják a gyomnövényeket, és a talaj kiszáradását is gátolják, mert hamar benőnek minden szabad területet. Ilyenek lehetnek például a pázsitviola, a szirti sziklaiternye (Aurinia saxatilis), az olasz harangvirág, törpe szappanfű, vagy a molyhos madárhúr. 

Árnyékosabb részen kiválóan fejlődő, és nem túl igényes faj a kaukázusi nefelejcs, melynek különböző fajtái is izgalmasabbá tehetik a látványt (pl.az ezüstlevelű Brunnera macrophylla ’Silver Heart’)

A tipikusan sziklakertbe való pozsgásnövények elengedhetetlen résztvevői ennek a kerttípusnak. Ezek igazán jól bírják a szárazságot, mert húsos leveleikben tárolják a nedvességet. Ilyen például a délszaki kutyatej (Euphorbia myrsinites), Fehér varjúháj (Sedum album), de érdekes hatást kelthet a mohalevelű kőtörőfű is (Saxifraga x arendsii), vagy a Crassula ovata ‘Gollum’, csöves levelű Crassula fajta. Félörökzöld apró termetű törpecserje például az aprólevelű orbáncfű, és dús habitusú, örökzöld félcserje az Örökzöld tatárvirág. Az örökzöld tatárvirág kora tavaszi fehér virágai miatt is értékes növény.

A különböző díszfüvek, mint például a Deres csenkesz, Évelő tollborzfű is mind izgalmas mediterrán hatást kelthetnek, különösen a kövek közvetlen közelébe ültetve.

Tél végén már korán kivirágzó fajok a kökörcsinek, kankalinok, vagy a Havasi őszirózsa is.

Figyeljünk az elrendezéskor, hogy kisebb termetű növényeket helyezzük a sziklakert széleire, és ügyeljünk, hogy ne nyomják el őket a magasabbak, vagy a párnát alkotó terebélyes fajok. Megpróbálhatjuk kövekkel elhatárolni is a növényeket.

Ha ilyen típusú kertet létesítünk, érdemes olyan növényeket összeválogatni, melyek közül majd az év minden szakában virágozni fog valami, így díszítve egész szezonban a sziklakertünket.

Sziklakertek

https://new.furgefuge.hu/

https://furgefuge.hu/noveny-es-kaspo-webaruhaz-2/