A mélymulcsos termesztés

A mélymulcsos termesztés post thumbnail

A mélymulcsos termesztés Hogyan „turbózhatjuk” fel a kertünket, és miért szükséges a magas szervesanyag tartalom. Mélymulcsos módszer bemutatása, és alkalmazása: kevés munkával paradicsommá alakítható kiskertünk! Növényeink elhelyezése a kertben fényigényük szerint.

„Ember és talajkímélő technika”

Hogyha rendelkezünk akár egy kisebb kerttel is, és érdekel minket, hogy hogyan lehet saját ízletes, jó minőségű zöldséget-gyümölcsöt termeszteni, a mulcshasználat kiváló technika mindenki számára. Előnyei hasznosabbak, mint gondolnánk!

A mélymulcsos termesztés
A mélymulcsos termesztés

A talajminőség = termőképesség

A hagyományos kertészkedés megszokott procedúrái, mint például a rendszeres gyomlálás, kapálás tulajdonképpen mind a talajélet megbolygatását jelenti, és komoly beleszólás a természetes körülményekbe, főleg nagyüzemi körülmények közt, pl. szántás. A termesztőközeg, vagyis az eredeti talaj, amivel rendelkezünk, rengeteg hasznos ásványi anyaggal, és szervezetekkel van tele, ha csak természetes állapotában, például az erdőben megfigyeljük.

Ez köszönhető annak, hogy a lehullott levelek avarként szinte folyamatosan lefedik egész évben a talajt. Így elősegíti a nedvességmegtartást, illetve a lebontó, hasznos szervezetek munkáját is, melyek humusztermeléshez, morzsalékos talajszerkezet kialakításához járulnak hozzá. A jó minőségű talajt a humusztartalma határozza meg, mert a humusz egy lebomlott, rengeteg szerves anyagot tartalmazó anyagmaradvány elegy. Részben állati, de főleg növényi eredetű.

Így hát, ha otthonunkban is fent szeretnénk tartani a talajéletet és a talajunk gazdag termőképességét, kémiai feljavító szerek vásárlása nélkül, akkor érdemes alkalmazni egy takaró rendszert. Legalkalmasabb, ha magas széntartalmú szalmát használunk, amely ha állattartásból származó alom volt, még jobb minőségű, mert a vizelet egyensúlyozza a szén- nitrogén arányt.

Természetesen vannak egyéb alternatívák is, ha nem áll rendelkezésre szalma, használható akár geotextíl anyag, különböző kéregmulcsok, vagy érett komposzt.

Így az élő mikrobák biztosítják a növényeink számára szükséges tápanyagokat, és nem kell műtrágyát használnunk, melynek nagy része úgyis elvész a kimosódás, és a baktérium aktivitás miatt a levegőbe, ezáltal szennyezve a környezetet. 

Alkalmazás

A mélymulcsos termesztés
A mélymulcsos termesztés

A szalma-trágyás technikát úgy alkalmazzuk, hogy egymást váltva egy réteg, 20-30 cm vastag szalmára rétegezzük az alomtrágyát. Ezt ismételjük 2-3 rétegig, így egy jó vastag mélymulcsot kapunk. Gyulai Iván ökológus módszere, melyről szóló videója itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=a8VrjshwIOU&t=3s ).

Ez a vastag szervesanyag takaró nem csak a tápanyagot fogja biztosítani a növényeknek a talajminőséget is feljavítva ezzel, hanem a meglapuló gyomok sem tudnak elegendő fényhez jutni.

Így tulajdonképpen nem lesz dolgunk sem gyomlálással, sem a talajunk forgatásával, szóval nem csak környezetkímélő, hanem kevesebb munkát igénylő módszer is.

A módszer hatékonyságát pedig a termés minősége fogja megmutatni, igazi paradicsommá változtatja a kertünket ez a fajta természetes rendszer.

A mélymulcsos termesztés
A mélymulcsos termesztés

Kert kialakítás

Növényeink elhelyezését a kertben aszerint is kialakíthatjuk, hogy mely faj milyen fényigényű, illetve milyen más fajokkal együtt képes harmóniában növekedni, akár megvédeni egymást a különböző kártevőktől, kórokozóktól.

A lehető legideálisabb elhelyezése az ágyásnak a keleti lejtésű terület, déli napcsapdákkal a jó napfényjárás miatt. Északi és déli oldalról faültetéssel szórt fényt kap a területünk, illetve szélfogás miatt is nagyon hasznos.

Így a déli rész lesz árnyékos, és a középső rész félárnyékos. Alacsony megvilágítású helyre tehetünk például levélzöldségeket, félárnyékos részre tehetünk gyökérzöldségeket. A legtöbb fényre minden olyan egyéb növénynek van szüksége, melynek a termése a föld felett terem pl. borsó, bab, uborka, és minél nagyobb a termés annál több fényre van szüksége. A tökfélék a legnaposabbra.

Ezzel a módszerrel egy önfenntartó rendszert hozhatunk létre, melynek az eredménye, hogy kevés munkával is egészséges, bőtermésű kert alakul ki! 

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=a8VrjshwIOU&t=3s https://www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E&t=880s

https://new.furgefuge.hu/