Sedum szőnyeg

Sedum szőnyeg post thumbnail
0 Hozzászólás

Hogyan legyen burjánzó varjúhájunk avagy Sedum szőnyegünk?

A varjúhájféléknek több száz faja ismert világszerte, így bőven válogathatunk a szebbnél szebb változatok között. Vannak beltérben, szobanövényként tartott Sedumok, de számunkra még érdekesebbek, azok a varjúhájak, melyeket a tetőkertekben ültetnek. Tetőkön, napsütésnek, aszájnak kitett helyen, a sedum szőnyeg a fű helyett pótolja a zöldfeületet.

Varjúháj igényei

Ezek a sokszínű, évelő pozsgás növények kifejezetten szívósak, így előszeretettel használjuk olyan kertekben, ahol sekély a termőréteg. A Sedumok egyáltalán nem igényesek, gyakran a kavicsok közül, a járólapok réseiből is kinőnek. Bírják a tűző napot, ráadásul locsolás szempontjából sem igényelnek különös figyelmet, hiszen húsos leveleikben rengeteg vizet raktároznak. A pangó vízre sokkal érzékenyebbek, mint a szárazságra, ezért jó vízáteresztő, laza szerkezetű talajba ültetik őket. Túl sok víz hatására hamar rothadni kezdenek a varjúháj gyökerei, a szárazságot ellenben túlélik és gyorsan megújulnak gyökereikről. A tetőkön lecsapódó hajnali pára általában elegendő vizet biztosít számukra, nem szükséges külön locsolni a varjúháj szőnyeget a tetőkön.

Varjúháj szőnyeg tetőkön

A varjúhájak alkalmazása tetőkön, kültéri homlokzatokon falakon, az előbb ismertetett tulajdonságai miatt jött divatba. A hollandok élen jártak ebben is, náluk már 10 – 20 évvel ezelőtt is rengeteg háztetőt láthattunk varjúhájjal beültetve. Dekoratív hatása kiemelkedő, különleges, télen nyáron zöld felületet ad, gyönyörű amikor virágzik. A Sedum acre például olyan egybefüggő élénksárga színnel káprászta el virágzáskor, melynél különbet nem találunk. Dekoráción túl az építészek szívesen alkalmazzák, mert védi az épületeket a melegtől, nagyon jó hőszigetelő a sedum szőnyeg. Nyári melegben kimagasló a varjuhájjal fedett tetők hő elleni védelme. A Várostervezésnél is hasznosnak találták, például a hirtelen lehulló csapadék hasznosításában, a tetőkre zúduló csapadék elfolyását lassítja, helyben hasznosítja, ami a csatornahálózat terhelését könnyíti és a villámárvizek kialakulását akadályozza. Építkezéseknél előírás a zöldfelület pótlása, gyakran ezt csak úgy tudják megoldani, hogy a tetőket is beültetik növénnyel, ennek az egyik legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb formája a sedum szőnyeg.

Varjúháj fajok, melyek alkalmasak szőnyegnek

A legismertebb fajok közé tartoznak a Sedum spectabile, a pompás varjúháj, a Sedum acre, a borsos vagy sárga virágú varjúháj, a Sedum telephium, azaz a kárpáti varjúháj. Gyakran ültetik a Sedum sieboldii októberi varjúhájat, a Sedum album, fehér varjúhájat vagy a Sedum spurium, kaukázusi varjúhájat. A keresztezéseikből kifolyólag már sok hibrid is megtalálható a kertészetekben.

Sedumok szaporítása

A sedum szőnyeget megvásárolhatjuk tekercsben m2 -re, de magunk is szaporíthatjuk. Tetőkön gyakran a sedum feldarabolt leveleinek nyesedékét 1-2 cm-es darabokat szórnak csak szét az előkészített talajon. Ezt rendszeresen kell locsolni, addig amíg meggyökeresedik, de 2-3 éven beülül egybefüggő varjúháj szőnyeget kapunk. Ha szeretnénk gyorsan elérni, hogy minél nagyobb felületet fusson be varjúháj, akkor a bő tápanyag, elsősorban humusz kijuttatás is segít. A tetőkön védenünk kell a frissen kiszórt nyesedéket, hálóval vagy más módon, mert sokkal kitettebbek ezek a helyek a szélnek. Később a gyökereik a felszín alatt sekélyen terülnek el, ezért egyszerűen megkapaszkodnak még a kövek repedésein is és ilyenkor már nem okoz gondot az időjárás.

Sedum
Sedum szőnyeg

Sedum növénytársítások

A varjúhájak változatos fajait beültethetjük egy helyre is, de növénytársításoknál is jól alkalmazhatjuk őket. Abban az esetben, ha nem tetőre egybefüggő varjúháj szőnyeget szeretnénk, hanem inkább a kertben egy jól kialakított sziklakertet tervezünk. A varjúhájak nagyon jó választás, mert kiválóan kombinálhatóak más sziklakerti növényekkel.

Igény szerint törekedhetünk megmaradni az alacsony termetűeknél sedumoknál. Ha azonban nagyobb növényt tennénk a társításba, akkor többféle méretűből válogassunk, ne legyen túlságosan szemet szúró a különbség. A összhang érdekében érdemes ilyenkor még arra is figyelni, hogy hideg árnyalatúakat, az ezüstös, kékes, lilásakat hasonló hideg árnyalatúakkal párosítsuk. Míg a meleg színűek, a bordó, sárgás levelű vagy virágú változatokat, hasonló meleg színvilágú növényekkel kerüljenek egy helyre.

Sedumok beltérben


A varjúhájak tökéletesek lehetnek beltéri növényként is. Fontos tudni, hogy a beltéri növények fagyérzékenyek, nem szabad összekeverni őket a kültéri sedumokkal. Szobanövényként ismert varjúhájak, a Sedum morganianum, azaz a csüngő varjúháj, aki télen 8-14 °C fokos hőmérséklet között szeret pihenni.

Kategória:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *