Leanderek ápolása

Leanderek ápolása post thumbnail
0 Hozzászólás

Nyár, Olaszország, Leanderek

Egyik gyönyörű mediterrán dézsás virágunk a leander. Ebben a cikkben a leanderek gondozásáról írunk, ehhez adunk tanácsokat, mert a leanderek ápolása nem is olyan ördöngősség. Csodás, különböző színekben pompázó virágai nagyon sok helyről beszerezhető már hazánkban is. Létezik illatosabb, szimpla- dupla virágú, rózsaszín, sárga, fehér színű, és egyre jobb télálló fajtája is. Mit is tegyünk ezekkel a szépségekkel? Hogyan teleltessük, metsszük, gondozzuk őket, hogy minél szebb dísze legyen kertünknek?!

Leanderek téli ápolása

Először is, ahhoz, hogy nyáron folyamatosan virágozzanak szükségük van pihenésre, mint a legtöbb növénynek. Szeptemberben már hagyjuk abba a leander tápoldatozását, ezzel is felkészítve őt a pihenő időszakra. A földjét tartsuk továbbra is nedvesen, de már nincs szüksége olyan intenzív öntözésre, mint a nyári időszakban.

Teleltetése szempontjából, – saját tapasztalataim szerint is- a legjobb neki, ha minél tovább kint tudjuk tartani a szabadban. Ahogy egyre hidegebb éjszakák következnek, célszerű egy védettebb helyre állítani őket, például a ház falához, esetleg egy szaletli alá, terasz alá. Én a garázs lejáróhoz teszem, ha hirtelen jön egy hidegebb éjszaka, gyorsan be tudjam őket pakolni a garázsba, nálam ott telelnek. Rövidebb ideig, minden gond nélkül jól viselik akár a -5⁰C-os hideget is. Minél tovább kint tudjuk tartani őket, annál edzettebekk lesznek. A leanderek ápolása tulajdonképpen egyáltalán nem nehéz, csak a teleltetést kell jól megoldani. A világos hely jó nekik, ahol 5- 10 C van.

Ha kint tervezzük teleltetni őket, alulról is szigetelhetjük, tegyünk a cserép alá valamilyen polisztirol lapot, összehúzhatjuk őket egy kupacba, ezzel is segítve őket megóvni a hidegtől. Leanderjeinket takarhatjuk különböző fagyvédőkkel, buborékfóliával, nem szőtt textiliával, viszont ügyeljünk rá, hogy a cserepeket is védjük, hiszen a gyökerein keresztül is könnyen károsodhatnak. Ha rosszul ítéltük meg leanderünk fagytűrő képességét, esetleg nem takartuk be megfelelően és a hideg kárt okozott benne, akkor se csüggedjünk, mert a károsodás mértékétől függően még kihajthat, igaz a következő szezonban nem valószínű hogy virágozni is fog, de érdemes neki egy esélyt adni.

A leanderek metszése

Vágjuk le róla az elnyílt virágszárakat, beteg hajtásokat. Össze is köthetjük, hogy ne foglaljanak annyi helyet, vagy ha vannak rajta felkopaszodott ágak, meg is metszhetjük. Augusztus második felében vagy szeptember elején a legjobb visszavágni, mert ilyenkor még elkezd hajtani, ami megerősödik annyira a tél előtt, hogy ne fagyjon el könnyen. Illetve kora nyáron előbb fog virágozni, mint amit késő ősszel vagy kora tavasszal metszünk vissza. Figyeljünk oda a késő őszi metszésnél, mert a meleg teleltető helyen könnyen kihajthat, mely hajtások gyengék, nyurgák lesznek. Idő előtti tavaszi kihelyezésnél pedig könnyen megfáznak, elfagyhatnak. Egy praktikus fogás a metszésnél, hogy az ágak csak egy részét vágom vissza, minden 2.-at, 3-at vagy épp amelyiken már kevesebb a levél. Így nem lesz olyan drasztikus a látvány, szépen bokrosodik majd a visszavágott ágakon. A régi hajtásokon meg ideje korán hozza majd a megszokott gyönyörű virágait.

Kártevők a leandereken

Én még az ősz folyamán le szoktam fújni őket rovarölővel. Amikor már a téli helyükön vannak, bent sokkal nehezebb permetezni őket. A rovarok elterjedéséhez a benti enyhe hőmérséklet, a száraz levegő igen kedvező. 

Ha bent teleltetjük őket, ugyanúgy megfelel nekik egy fényesebb télikert, egy garázs, egy pince, de akár még egy ablak nélküli tároló is. Minden esetben öntözés szempontjából figyeljünk oda a körülményekre. Én mindig annyi vizet szoktam neki adni, hogy épp ne száradjon ki a növény, ne induljon növekedésnek. Ne hozzon új hajtást, főleg ahol kevés, vagy egyáltalán nincs fény. Mindig vizsgáljuk meg őket, hogy nem károsítják-e kártevők? Tisztítsuk meg őket a száraz levelektől. Ha a benti tárolás során kártevőket látunk, tisztítsuk meg növényünket tőlük, fújjuk le szappanos vízzel, vagy ha erre nincs lehetőségünk felszívódó rovarölőt tegyünk az öntözővízbe és azzal öntözzük meg a beteg növényeket. 

Leanderek ápolása tavasztól a virágzásig

Tavasszal, mikor elmúltak már a fagyos éjszakák kitehetjük a virágokat a kertbe. Nézzük át a növényeket, ha kinőték a cserepüket ültessük át őket. Kezdjük el őket öntözni. Tápoldatot ráérünk akkor adni neki, mikor megjelennek rajta az új hajtások. A bőséges virágzáshoz rengeteg napfényre lesz szüksége és még több öntözésre. 

Ha levele sárgul és hullik a nyár folyamán, vizsgáljuk meg miért történhet, mert okozhatják kártevők is. Lehet kevés vizet kap egy kb. 2m-es leander a nyári melegben 10l vízet is igényel. Ha már kicsi neki a cserepe, akkor könnyebben kiszárad, ami szintént okozhat levélsárgulást, hullást. Velem előfordult az is, hogy a virágoztató tápoldatot túladagoltam és ettől szinte az összes levele elsárgult. Ezt megemlegettem örökre, mert azon a nyáron már nem voltak szépek a leandereim. A nyár folyamán nem szoktam metszeni épp csak az elnyílt virágok szárát vágom le, hiszen nálam folyamatosan virágzik.

Leanderek ápolása
Leanderek ápolása

Ha szükséged van segítségre a leanderek teleltetéshez vagy növények ápolásában keress minket:

https://new.furgefuge.hu/index.php/services/irodai-novenyapolas/

Ha szertnél a leanderednek olyan kaspót, mely kültéren is használható, nézd meg webáruházunkat:

https://furgefuge.hu/kaspok-ontozovel/

Kategória:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *