Komposzt

Komposzt post thumbnail

Miért jó a komposzt

Az éves kerti munkák során minden kertben jelentős mennyiségű zöldhulladék keletkezik. Sok pénzbe kerül a kerti hulladék elszállítása, ráadásul kertünk talaja kiürül a tápanyagokból. Ezt pótolnunk kell műtrágyákkal, talajjavítókkal, ami megint csak költségekkel jár.

Egész évben szerves és műtrágyákat használunk, hogy finom és egészséges legyen a zöldség, a gyümölcs és gyönyörködhessünk kertünk dísznövényeiben. Ha visszaforgatjuk komposztálással a levágott nyesedéket, őszi lombot, és a gyomokat, nem zsigereljük ki a kert talaját,

sokkal természetesebben és költséghatékonyabban kertészkedhetünk.

Ami mehet a komposztba

A lágyszárú növények, levágott fű, zöldség és gyümölcsfélék, lomblevél, háztartásból visszamaradt növényi részek és a mésztartalma miatt összetört tojáshéj. A növényevő állatok szalmával kevert trágyája és a ledarált faapríték is jó. 

A hatékonyság érdekében komposzt indító anyagokat is használhatunk. Ez nem szükséges, ha rendszeresen foglalkozunk a komposzt forgatásával.

Komposztálás
Komposztálás
Komposztálás

Komposztálás

https://orokzold.hu/komposztgyorsito-granulatum-642

https://www.szenzaciooo.hu/p/bakterium-komposzt-500g-ww?gclid=Cj0KCQiAq5meBhCyARIsAJrtdr6IEDhdtqso3chd1tuEPcSRKBDUcp7Rel5N5_Arj8vx9s5H2rBRtcsaApg-EALw_wcB#

https://gardenseedsmarket.com/komposztaktivator-felgyorsitja-es-gazdagitja-a-komposzt-florovit-1-kg-ot.html?currency=HUF&gclid=Cj0KCQiAq5meBhCyARIsAJrtdr6c2r6h8a2WAz9kqFV2P06dYu8B12p_xSEYVJSwMvc1FF7jG_h4agUaAntEEALw_wcB

Amit ne tegyünk a komposztba

Ágakat, gallyakat ne tegyünk bele, mert megnehezítjük a saját és mások munkáját, mivel nehéz vele dolgozni, beleakad a villába és lassan bomlik el. Állati eredetű hulladék a fent említett kivételével ne kerüljön bele, éppen magzó gyomnövényeket sem javasolt beletenni, mivel jó eséllyel nevelhetjük a gyomok következő generációját komposztálás közben. Semmilyen növényi részt nem szabad hozzáadni, amit betegség miatt távolítottunk el a növényeinkről, mert a komposzt ezeknek jó táptalaj és az egész kertünk egészségét veszélyeztetjük vele. Ezeket a beteg növényeket azonnal el kéne tüzelni, de sajnos a jelenlegi jogszabályok megnehezítik a kertben a tűzhasználatot. Marad a zöldhulladék elszállítás/szállíttatás. Továbbá semmilyen egyéb szemét, kezelt papír sem kerülhet bele.

A diólevélben van egy növekedésgátló anyag, ezért csak abban az esetben komposztáljuk, ha külön komposztáló egységet használunk hozzá, mivel 9 hónap szükséges ahhoz, hogy jó minőségű komposzt legyen belőle, de utána ugyanúgy kijuttatható a növények alá.

A fenyő lombja nagyon savas, külön komposztálva egy év múlva felhasználható savanyú talajok frissítésére.

Építsünk komposztálót

Ha van elég helyünk akkor javasolt 2-3 komposztálót építeni egymás mellé, hogy a lehető legjobban tudjunk vele dolgozni. Ha kicsi a hely elég egy is. Három raklap és 4-5 db deszka segítségével megépíthető a komposztáló.

Kiskert sarkába

Komposztálás
Komposztálás
Komposztálás

Komposztálás

Komposztálás

Olyan helyet érdemes választani ami a kert háztól legtávolabbi pontján van, mert az érő komposzt a bomlási folyamatok miatt szagos lehet és mindenféle rovar szívesen csemegézik és lakik benne. A komposzt forgatásakor több rovar lárváját is megtalálhatjuk a komposztban. Ezek nem mindegyike káros a növényeinkre, sőt van közöttük védett is. Míg a cserebogár és lárvája az élő növényi részeket eszi, a többi lárva bomló növényi részek elfogyasztásával segíti a komposztálódást. Ha földigilisztát találunk a komposztban, annak is örülhetünk, mert nagy szerepe van a talaj átalakításában és lazításában.

Komposztálás
Komposztálás

Amikor a komposztunk elkészült, szükségünk lesz a kirostálására, hogy eltávolíthassuk belőle a nagyobb szemnagyságú, még el nem bomlott növényi részeket és a nem kívánt lárvákat. Erre a célra komposztrostát használunk, ami ezen kívül használható még a díszkavics tisztítására is.

Komposztálás

Ipari méret

Komposztálás
Komposztálás
Komposztálás
Komposztálás
Komposztálás

Komposztálás

A komposzt forgatása

Nagyon fontos, hogy ha lehetséges heti rendszerességgel forgassuk a komposztot, hogy minden része el kezdjen bomlani. Akkor is szükséges, ha nem teszünk hozzá új zöld hulladékot.

Ha egy ládánk van, akkor ki kell belőle termelni az összes komposztot és átfordítva visszatenni, hogy minél több felső réteg kerüljön alulra. Ha új hulladékunk is van, azt egyenletesen közé szórni, legvégül beöntözni a komposztot.

Ha egynél több ládánk van, akkor célszerű minden másodikat üresen hagyni és a következő héten abba át lehet termelni a komposztot.

Ha nagyobb mennyiségű fűnyesedékünk van, azt mindenképpen lazán, a többi komposzttal összekeverve szükséges a komposztálóba tenni, mivel nagy mennyiségben összetapad és nagyon lassan bomlik el.

A komposzt elkészült

Amikor a komposztunk morzsalékos lesz és állaga egyre inkább a virágföldre hasonlít, kirostálhatjuk belőle az elkészült anyagot. A rostát 45°-os szögbe döntjük például egy talicskának, majd lapátonként rádobáljuk és átseperjük a rostán a komposztot. Ami fent marad (még nem elbomlott nagyobb hulladék, a pajorok jó része) azt félretesszük és a teljes rostálás után pajor nélkül visszaforgatjuk. A többi komposztot tetszés szerint az összes ágyás frissítésére vagy új növények ültetésére is használhatjuk.

Háztartási használatra szobanövényekhez csak akkor használhatjuk, ha hőkezeljük a pici repülő rovarok miatt, amik a kert természetes élővilágához hozzátartoznak.

Ha segítségre van szükséged a komposztáláshoz, kérj tőlünk segítséget!

https://new.furgefuge.hu/index.php/services/kertgondozas/