Virág dekorációk ételekben

Dekoráció és kreativitás a konyhában olyan virágokkal, amelyek megtalálhatóak a virágos ágyásokban, de bárki a zöldségeskertjében vagy magaságyásban is termesztheti. Az étel nem csak finom, hanem szép is lesz ezektől a virágoktól. Miért ne használnánk fel a virágokat is az ételek elkészítéséhez, és igen miért nem termeszthetnénk ezeket a virágos növényeket ugyanúgy, mint a zöldségeket vagy más haszonnövényt, de ez esetben kifejezetten a virágjaik miatt. Szépek a kertben és örömet okoznak akkor is, ha megesszük őket. Az evés látványa is élmény lesz, ha virágokkal díszítjük, amit megeszünk. Ha ügyesek vagyunk, akkor a kertünkben marad bőven, hogy azt is díszítse a sok szép virág, de a tányérunkra is jut belőle. Kipróbálhatjuk, hogyan lehet az ételeket díszíteni ezekkel a kerti virágokkal. Megkóstolhatjuk, melyiknek milyen íze van. Íme tehát néhány növény, melyeknek kifejezetten a virágját használhatjátok az ételek dekorálására és ízesítésére. 

Ibolya (Viola odorata): Ez a növény minden árnyékos kertben megtalálható gyakran magától is nő, sőt gyomosít a fűben, terjed az árokparton, járólapok között. Elég csak néhány tövet venni, vagy kérni a szomszédtól és magától terjed az ibolya, tavasszal pedig ontja a sötétlila, fehér és ciromos kék virágait.

Körömvirág (Calendula officinalis): A gyógyászatból jól ismert a körömvirágkrém, melyet ebből a növényből készítenek, ugyanakkor kevesen tudják, hogy gyönyörű élénk sárga virágai ehetőek. A különböző salátákat nagyon jól feldobja, dekorálja. Magvetéssel szaporítható és nyár elejétől egészen őszig virágzik.

Édeskömény (Foeniculum vulgare): A magját fűszerként minden szakács használja, a gulyásleves elmaradhatatlan fűszere is, az édeskömény. Érdemes azonban sárga ernyősvirágaira is felfigyelni, mert nagyon dekoratívak és ehetőek.

Levendula (Lavandula sp.): Nagyon jó szárazságtűrő dísznövény, hosszan virágzik és olyan nagy népszerűségnek örvend az utóbbi időben, hogy szinte minden kertben megtalálható. A virágját pedig nemcsak illatosításra használhatjátok, hanem ételek díszítésére is és természetesen el is fogyaszthatjátok.

Sarkantyúka (Tropaeolum majus): Nagyon könnyen nevelhető magról. A bokros fajták nagyobb cserépbe, balkonládában szépen fejlődnek, a futó fajtáknak kell valamilyen egyszerűbb tám rendszer, amire felfuthatnak. Narancssárga, bordó, citromsárga, de akár krém színű fajtákat is találhatunk, mindegyik kiváló ételek dekorálására.

Akác (Robinia pseudoacacia): Az egyik legfinomabb méz is az akác nektárjából készül, rendkívül finomak, édesek a virágai is, minden gyerek kóstolta már az iskolából hazafele menet tavasszal. Fehér virágai jól mutatnak sötétebb ételeken.

Mályvarózsa (Alcea rosea): Kétéves növény, ezért az első évben a magból csak a tőlevelei fejődnek ki, meg kell várni a második évet a virágzáshoz. Bőven megéri azonban ez a várakozás, mert az 1-2 méter magas virágszárakon szeptembertől szüretelhetjük a szépséges mályvarózsavirágokat.  Amszterdam utcái ősszel tele vannak a mályvarózsával, érdemes elmenni megnézni.

Sásliliom (Hemerocallis sp.): Hatalmas virága meghökkentő lesz az asztalon, garantáltan csodálni fogják a vendégek. A sásliliom virágja csak egyetlen napig nyílik, nem kell azonban aggódnunk, mert szinte azonnal hozza a következő virágot, így mindig lesz mit tenni az ételre. Nagyon könnyen nevelhető növény, árnyékos nedves talajon gondozás nélkül is terjed majd.

Árvácska (Viola tricolor): Kora tavasszal és ősszel, mikor újra hűvösebbre fordul az idő, bármelyik kertészetben be tudjuk szerezni. Színt visz a kora tavaszi kertbe épp úgy, mint az ételekbe. 

Rózsa (Rosa sp.): A rózsa virágját ezer féle célra használják, színes illatos és ízletes. Rendkívül dekoratív. Ráadásul könnyen hozzáférhető, szinte minden kertben akad néhány tő, mi pedig étkezési célra is ajánljuk.

Büdöske (Tagetes sp.): Tavasszal palántaként is beszerezhető, de sokkal jobb, ha magról vetjük, mert szebb, szívósabb növények nevelhetők. Egész nyáron késő őszig virágzik, nagyon hálás növény, ezért mindig jut belőle a konyába is és a kert sem marad virág nélkül.

Harangvirág (Campanula sp.): Jó vízelvezetésű talajon, sziklakertekben gyakori növény. Vágott virágként is szeretik, mert sokáig megmarad vázában. Gyönyörű kék harang alakú virágja, kreatívan használható ételekben.

Méhbalzsam (Monarda): Illatos virágját a méhecskék és a pillangók is kedvelik. Vörös, bordó, lila és rózsaszín fajtáik mind szépek, különlegesek és ehetőek. 

Őszi zsálya (Salvia microphylla): Júliustól egészen a fagyokig bőségesen virágzik, különleges alakú fehér-piros virágaival a legunalmasabb zöld salátát is életre keltheted. A virágok íze a feketeribizlire emlékeztet.

Lángvirág (Phlox sp.): No és hogyha valami élénk lilára, rózsaszínre vágyunk, a lángvirág biztos befutó lesz, a vendégek szóhoz sem fognak jutni, ha meglátják. Számomra ez egy sziklakerti növény, de ízletes és látványos virágjából akár vacsorát is készíthetünk.

A titok minden virággal dísztett ételnél, néhány kivételtől eltekintve, hogy sosem szabad melegíteni, hanem minél frissebben kell felszolgálni őket. Akárcsak a salátákat nem lehet sokáig tárolni miután leszedtük őket. Frissen kell az elkészült étel tetejére tenni, vagy a salátába keverni. Virágos jó étvágyat kívánok mindenkinek!