Őszi kerti munkák

Őszi kerti munkák post thumbnail
0 Hozzászólás

8 legfontosabb őszi kerti munka

Melyek a legfontosabb őszi kerti munkák? A nyári hőség után a növények intenzív locsolását lassan abbahagyhatjuk, az ősz folyamán felkészítjük a növényeket a téli hidegekre.

öntöző téliesítése

Gyepszellőztetése

 A füves területeken újra áttolhatjuk a gyepszellőztetőgépet, a gyepszellőztetés kitisztítja az elszáradt fűszálakat gyepünkből és fellazítja az összetömörödött földet a gyökérzónában. Tökéletes időszak az őszi hűvösebb, csapadékosabb időjárás a füvesítésre vagy meglévő füvünk utánvetésére. Ősszel sokkal kevesebb gyomnövény kel ki, így lényegesen könnyebb gyommentes gyepet telepíteni.

Őszi trágyázás

Gyepszellőztetés után gondoljunk a tápanyagutánpótlásra is, ilyenkor a legfontosabb, hogy Nitrogénben szegény Kálium és Foszfor túlsúlyos gyeptrágyákat, és egyéb trágyákat használjunk. A cél, hogy növényeket ilyenkor már ne az intenzív növekedésre serkentsük, hanem inkább a gyökereket és a meglévő ágrendszert erősítsük. Ha van komposztunk azt ilyenkor átforgathatjuk, az érett komposztot pedig a fák köré az ágyásokba lehet bedolgozni.

Őszi metszések

A komolyabb metszéseket tavasszal a fagyok után szokás elvégezni, de van néhány növény, amit szeptemberben is metszhetünk.  Az utolsó sövényvágást szeptemberben meg kell ejteni, a leiland ciprusokat hosszabb ágait is meg lehet vágni, hogy a hó súlya ne törje le. A magasabb tujákat, nagyobb örökzöldeket, díszfüveket novemberig ugyancsak a hó és a jég károk miatt kötözzük össze, ha van zöld kötözőnk szinte láthatatlanul megoldható ez a feladat. A krizantémot, az árnyékliliomot, bazsarózsát (a cserjés változatát nem)  és a legtöbb lágyszárú elvirágzott évelőt tövig visszavághatjuk. Az ágyásokat hasznos télire levelekkel takarni.

Fagyvédelem is az őszi kerti munkák része

A lehullott leveleket, hordhatjuk a komposztálóba, a beteg, gombás növények leveleitől és a diólevéltől igyekezzünk megszabadulni másképpen és ne maradjon kertünkben, ne tegyük a komposztálóba. A fagyérzékeny mediterrán növényeket, mit a fügefa nem csak levéllel lehet védeni a hidegtől, hanem légáteresztő agrotextillel is körbe szoktuk tekerni. Végül amit semmiképpen nem hagyhatunk el, mielőtt fagyni kezd, az öntözőrendszerek kiürítése. Az öntözőrendszerből legbiztonságosabban kompresszorral lehet kifújni a vizet.

8 legfontosabb őszi kerti munka

8 legfontosabb őszi kerti munka

Ha segítségre van szükséged az őszi kerti munkák elvégzésében, keresd a Fürge Füge kertészt!

https://new.furgefuge.hu/index.php/services/kertgondozas/

Télen a teraszon is vannak kint dézsás növényeid? Nézzd meg milyen fagyálló kapsóink vannak webáruházunkban, melyeket kifejezetten kültére terveztek.

https://furgefuge.hu/?s=Lechuza+cottage&post_type=product

Kategória:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *